Mohácsi busójárás régen és ma

busojaras 600x423

A farsangi ünnepkör UNESCO által szellemi kulturális örökségként elismert hagyományáról, a mohácsi busójárásról nyílik kiállítás a Hagyományok Házában január 12-én. A tárlaton Kolbe Mihály képzőművész busó témájú alkotásait, valamint Répásy Zsolt fotográfus munkáit is láthatjuk. A megnyitón a busók a mohácsi Poklade zenekarral dél-szláv táncházat is tartanak.
A mohácsi sokácok híres népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. A mulatság régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott. A más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepet a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal, amely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját.

szozattovabbacikkhez

szozattv


szozat a tiszta hang 2019 marcius 20 puski sandor 1 Rátkai 03 21 drvargatibor drvargaeger l dinnyes NÉE Program 2019 2019tavaszESZTERGOM Mátyás király szine 2019. 01. 26. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK plakát 02 versmaraton jankocsm Patriotak Kronikaja 3.3
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf