Színházi műhely

parastudioIdőpont: 
2015. február 7., szombat, 10:00
2015. február 21., szombat, 10:00
2015. március 7., szombat, 10:00
2015. március 21., szombat, 10:00
2015. március 28., szombat, 10:00
Helyszín: 
Párbeszéd Háza

A PÁRBESZÉD HÁZA és a PARASTUDIO – Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesület színházpedagógiai munkacsoportja szeretettel vár minden érdeklődőt színházi workshopjaira valamint a KASZAP munkacímű előadásban való részvételre.

A WORKSHOP HELYSZÍNE:
Párbeszéd Háza, Pázmány Péter konferenciaterem (1085 Budapest, Horánszky utca 20.)

IDŐPONTOK (mind szombati nap 10 és 16 óra között egy óra szünettel):
2015. február 7., február 21.,
2015. március 7., március 21., március 28.,
2015. április 18.,
ELŐADÁS: 2015. ápr. 25.

IDEOGRAMMÁK – színészpedagógiai workshop

Jerzy Grotowski legendás színházi korszakának, az opolei-wrocławi időszaknak egyik jelentős felfedezése volt az ún. IDEOGRAMMÁK megtalálása a színész technikájában. Grotowski állítása szerint a színész munkájának folyamata olyan ideogrammák – hangok és gesztusok – rendszerére épül, amelyek egyetlen jelben számos asszociációt idéznek elő egy emberi közösség pszichéjében. Ezáltal kapcsolatban vannak egy közösség archetípusaival is. Lényegében olyanok, mint az ókori hieroglifák; dekoratív, művészi jelek, mégsem önálló képek, önmagukban nincsen jelentésük, csak egymás mellé helyezve kapnak értelmet. Kombinációikból azonban épp annyira gazdag nyelvi formák születnek meg, mint amilyen gazdag lehet bármely írott vagy beszélt nyelv. A színészi játék esetében ez a partitúra.
A műhely ilyen ideogrammákat keres a jelentkezők testen és hangon végzett munkájában, hogy létrejöhessen belőle egy rövid színészi partitúra, mely elemi formában számos képzetet tud előidézni azokból, akik érzékenyek és figyelmesek a jelekre. Jeleken keresztül közös nyelvalkotás, mely egyszerre mesterséges és művészi.
Az ideogrammák a bennünk létező formák keresése. Önmegfigyelés és kifejezőkészség. Kapcsolat a test és hang technikai elemeivel és elemi technikáival. És ennyiben kapcsolat emberek közt is: az egyik mindig formál és kifejez, a másik mindig befogad. Az ideogrammák spontán születnek meg; a rendezésükhöz fegyelem és szabályok kellenek, akár egy nyelvnél.

A PARASTUDIO – Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesület 2014-ben alakult. Ezt megelőzően alapítványi munkaprojektként működött tíz éven át. Inspirálója Jerzy Grotowskinak, a XX. századi színházművészet egyik legjelentősebb rendezőjének színházi antropológiája; az egyesület munkáját elsősorban a ’performer’ mint rituális játékos nyelvének keresése, a lehetséges „színészi” nyelv legkisebb elemeinek kutatása és begyakorlása, valamint a test és a hang rituális alkalmazásának lehetőségei képezik a hagyományos és kortárs európai szimbólumokkal való viszony szerint. A test-nyelv személyesen megtalált elemeinek segítségével bárki résztvevőként kapcsolódhat be egy „rituális eseménybe”, s meghaladva a passzivitás kultúráját egy aktív, egyszerre rituális és teátrális kultúra teremtő erejévé válik.

A workshophoz nem szükséges előzetes képzettség, az egyetlen fontos dolog, hogy a résztvevő akarjon aktív lenni.
A workshopot vezetik: Liszkai Tamás és Punk Mária, a Parastudio projektvezetői
Részvételi díj nincs!
Bővebb információ és jelentkezési lehetőség: www.parastudio.hu + Liszkai Tamásnál a 06/30-289-5397-es telefonszámon, továbbá a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

ihsun logo inquad PH honlapra“VAN CÉLOM!” mottóval Kaszap István születésének 100. és halálának 80. évfordulója alkalmából jubileumi programsorozatot indított el a Magyar Jezsuita Rendtartomány, a Székesfehérvári Egyházmegye, a Magyar Cserkészszövetség és a Ciszterci Szerzetesrend. Ennek részeként KASZAP munkacím alatt a workshop résztvevői egy közös színpadi előadást hoznak létre, amely Kaszap István személyiségének és hivatástudatásnak összetettségét, valamint kortárs értékelésének lehetőségeit a kritikai életrajz és a személyes vallomások alapján mutatja be színpadi mozgás, hang, ének és szövegmontázs segítségével.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf