Először vették birtokba az írók a Szigligeti Alkotóházat

szigliget11 550x351A felújított, régi pompájába visszaállított Szigligeti Alkotóházat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át decemberben. Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatójának meghívására a magyar írószervezetek képviselői február 23-án Szigligetre érkeztek, így ez volt az első alkalom, hogy írók vették birtokba a felújított kastélyt. Az Alkotóház rövidesen megnyitja kapuit, és teljes kapacitással várja az alkotni és pihenni vágyó művészeket.

A magyar irodalom egyik szentélye a Szigligeti Alkotóház, amely több mint 60 éve főként a kortárs irodalom otthonául szolgál, és ahol a múlt század közepe óta a magyar irodalmi élet szinte valamennyi kiválósága töltött el hosszabb-rövidebb időt. Hála a 2013 végén elkezdett felújításoknak, a művészek nemsokára ismét birtokba vehetik az immáron újra teljes pompájában tündöklő épületet.

A december 12-i hivatalos átadó után Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója február 23-án első ízben hívta meg a magyar írószervezetek képviselőit (Szentmártoni János és Erős Kinga – Magyar Írószövetség; Mezey Katalin és Oláh János - MMA; Kéri Piroska - Szépírók Társasága; Kassai Zsigmond - JAK; Csepregi János – FISZ) hogy az Alkotóházzal kapcsolatos jövőbeli tervekről és teendőkről tanácskozzanak, és közösen fedezzék fel felújított és megszépült kastélyt.

„Az elmúlt évben befejeződött a Szigligeti Alkotóház felújítása. Eddig nem volt rá lehetőségünk, hogy a magyar írószervezetek képviselőit, vezetőit meghívjuk Szigligetre. Most, mielőtt még hivatalosan is megnyílna a ház, meghívtuk őket, el is fogadták a meghívásunkat, és vagy a vezetők, vagy azok képviselői eljöttek ide. Szeretnénk továbbvinni a szigligeti hagyományt, hogy van egy hely a Balaton mentén, ahová az alkotókat mindig várják, hogy nyugodtan írjanak, pihenjenek, és közben tegyenek meg minden azért, hogy a magyar irodalmi értékek hagyományvilága újrafogalmazódjon, és a mai kor igényeinek megfelelően, a magyar irodalom értékeket hozzon létre. Szigligetnek nagy szerepe van az értékelvű magyar irodalomban, hiszen nagyon sok mű itt született, és reméljük, hogy a jövőben is így lesz” – mondta el Dr. Hóvári János.

A Szigligeti Alkotóház felújítása 2013 végén kezdődött meg az NKA 300 millió forintos meghívásos pályázati támogatásával. A MANK az EMMI-től kapott támogatásból és a működéséből eredő saját bevételeiből további 200 milliót tett hozzá a projekthez, így összesen 500 millió forintból történt meg a felújítás. A beruházásnak köszönhetően az épület visszanyerte régi, külső pompáját, miközben bent négycsillagos szállodának megfelelő minőség jött létre egy társalgóval és 30 vendégszobával. Szálláskapacitása így meghaladja a 60 főt. Azok az alkotóművészek, akik csatlakoztak vagy csatlakoznak a Magyar Mecénás Programhoz, jelentős kedvezménnyel vehetik majd igénybe a szálláshelyeket (Bővebb információ: http://www.alkotomuveszet.hu/index.php/magyar-mecenas-program). Az alkotóház szeretne kulturális bázisává válni az alkotóművészeknek, ezért különböző kapcsolódó rendezvények, megemlékezések színtere is lesz.

Megújult a kastély és az arborétum főkerítése is, valamint megtörtént az épület teljes bebútorozása az antik bútorok felújításával és újak beszerzésével. A bútorok mellett a működéshez szükséges egyéb eszközöket is beszereztek, továbbá elkészült egy fogadóépület, amelynek köszönhetően az alkotóház vendégeinek zavarása nélkül válik látogathatóvá az arborétum

Fotó: Csákvári Zsigmond
Forrás: http://www.kultura.hu/eloszor-vettek-birtokba

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf