Valentyik Ferenc: Gyóni Géza testamentuma

Gyóni Géza testamentuma1

 

– összeállítás az emlékév írásaiból

GYÓNI (ÁCHIM) GÉZA
1917-2017

A Szózat olvasói jó szívvel és szép emlékekkel gondolhatnak vissza a tavaly júniusban zárult Gyóni Géza Emlékév eseményeire, hiszen a kezdeményező mindent elkövetett a centenárium sikeréért. Az egyes hónapok aktuális számai az irodalomtörténet szintjén is mérhető, gazdag választékot biztosítottak minden érdeklődőnek, melyet az Ünnepi Könyvhétre kiadott esszékötet tett teljessé. Az utóélet kiemelkedő eseményének bizonyult Dóczy Péter színdarabja, a „Mindhalálig 1917” című zenés színmű, mely szintén a Szózat szellemi bázisán fogant.
Az események további listázását Dabas Város Önkormányzata jóvoltából immár 100 oldalas összefoglaló kiadvány segíti (szerkesztők: Valentyik Ferenc, Kapui Ágota és Szűcs Mária). Kőszegi Zoltán polgármesteri ajánlója, dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek földiként emlékező írása, Kapui Ágota verse, Valentyik Ferenc újságcikkei teljességre törekvő bibliográfiai adatbázist vezetnek föl. Ebben hónapról hónapra sorjáznak az események, az utóélet záróakkordjai, helyet kapnak az Emlékév kiadványai és végül Gyóni Géza szereplései az Emlékév írott és elektronikus sajtójában.  Ajánlásként érdemes feljegyeznünk a hátsóborító Gyóni-négysorosát is:

Reménykedő magyaroknak
Küldöm át a légen.
Reménykedő magyarokkal
A jó Isten légyen!

V. F.

 

 

 

szozattv


szozat a tiszta hang
 SZAKC_Hirlevel_2022_06_09sissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf