Szózat Antológia – a webújság tíz évéből

Szózat ANTOLÓGIA borító1

 

Fene tudja hogyan van az, ha Magyarország határának közelébe érek, mindig elfog valami zizegés. Agyamban fantomfájásként sajog annak a kétszázharminckétezer négyzetkilométernek a hiánya, amivel az újvilágrendetlenség, az úgynevezett háttérerők férgei megrövidítették országunkat. Úgy vélem, a trianoni határok nem határok, hanem nem gyógyuló sebek a haza testén, lelkén, melyet minden hazáját szerető ember érez. Én a személyesen megélt élményemet osztom meg az olvasóval.
Vagy húsz évvel ezelőtt egy jellegtelen kőfal előtt toporogtam a verőfényben. Vacogtam. Rázott a hideg. Pedig hétágra sütött a nap. Ott álltam a versailles-i kastély kapujánál. Odabent a füvön birkanyáj legelt. Megbénult a lábam? Megmakacsolta magát? Mintha sokkot kaptam volna, nem tudtam belépni a pokol konyhájába, ahol a páholyok hóhérai végrehajtották régóta dédelgetett tervüket, és feltrancsírozták hazánkat.
Talán éppen június negyedikén, az ítélet napján álltam a kőfal előtt. Feleségem csak nézett, mi van velem. Nem tudtam végigmenni az ötvenkét méteres folyosón a Nagy-Trianon palotában. Képtelen voltam belépni a vesztőhelyre, a diktátum aláírásának helyszínére.
Meggyőződésem, hogy nincs vége az ügynek. Szerintem mindenki tudja, hogy nincs vége. Ezerkilencszázkilencvenegyben, amikor megszűnt Csehszlovákia, érvényét vesztette a diktátum is. Kilencvenkettő január elsejétől a magyarságnak lehetősége lett volna az úgynevezett elcsatolt területek visszaszerzésére. A politika kulisszái mögül kihallatszó hírek szerint az ukránok fel is ajánlották, hogy visszaadják Kárpátalját. De a páholysötétből ármánykodók elejét vették annak, hogy újjászülessen Nagy-Magyarország.
Jövőre lesz a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója. A Szózat folyóirat munkatársai a havilap tizedik éves elektronikus megjelenése alkalmából az itt egybegyűjtött írásokkal, mintegy előre beharangozva szenvedéstörténetünk pokoljárásának évfordulóját emlékeznek meg az eseményről. Remélem a harang szava nem temetésre szólít, és a csokor nem a magyar haza sírjára kerül.

Varga Rudolf

Szózat Kiadó, 2019

 

 

 

szozattv


szozat a tiszta hang
 meghivo2Gyóni kötetképSZAKC_Hirlevel_2022_06_09sissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf