GYÖNGYHALÁSZOK

Gyöngyhalászok

 

(Baranyi Ferenc-Jóna Dávid)

Ezek a versek, nem „veszélytelenek”, mert rabul ejtik az ember szívét, mint Loreley, a Rajna tündére, aki elbűvölte a hajósokat.
Az ember, először nem kap levegőt…olyan világba lép, ahol versszak lélegzés van, ahol a versek időfalán átjár a lélek. Aztán lassan kirajzolódik az „Öregapán”; a „bolhán”; a „Széljárásban”… a költészet hatalmas távlata…mert nézzünk csak bele, ezek a versek: nagyítók, felnagyítják, amit nem lát a mindennapok sodrásához szokott szem, észrevesszük általuk, hogy: „Kézfogásának keménysége kiszökött a tenyeréből” (B.F.); „homlokáról a töprengés barázdái ajka tövébe húzódtak” (B.F.); „ bűnből facsart borzongó képzelet” (J.D.); „ívelt szépségek bája vesz rá az örök maradásra” (J.D.).
Ami külön érdekessége, csodája számomra a kötetnek, hogy Dávid versválaszai (tükörversei által), Baranyi Ferenc versei is válaszokká válnak….mintha ezek a 60-as, 70-es években vagy pár éve megírt versek, egy ifjú titán, nyugodtan kiírhatjuk: zseni (hiszen az!) érintése által új metamorfózisba öltöznének.
Nem is a versek beszélgetnek (ilyen értelemben nem versválaszok), hanem két költő világa, ahogy egy tengerük van ezeknek a gyöngyhalászoknak. Minden vers: egy dobbanás, életté válik minden, beszél a szerelem (Előled is hozzád-B.F.; Istennőid-J.D.), üzen a galamb (Mánia-B.F.;Mégis-J.D.), szól a remény (Remény-B.F.), sőt, még a Mór is vallomást tesz (A mór mehet-B.F; Kedves Mór!-J.D.).
Az ember egyre emelkedettebbé válik attól, hogy tanúja lehet Baranyi Ferenc és Jóna Dávid költők világba merülésének – és amit kiszorítanak a világból: azok, csodálatos verseik!
Jó olvasást kívánok mindenkinek. Ez több az élménynél, ez maga a megtörténés.

Szentjánosi Csaba

Kossuth Kiadó, 2021

 

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf