Dóczi Székely Gábor: Szentenciák II.

–A belátás művészete –

PXL 20221025 090428993A 2018-as első kötet után három évvel megjelent Dóczi Székely Gábor: Szentenciák c. újabb gondolatgyűjteménye. Különös, de a szentencia a rohanó 21. századnak éppen megfelelő műfaj. Egy – két rövid mondatban megfogalmazott,m rádöbbentő életigazság, frappáns vélemény, amely pontosan annyit ad, amennyit van türelmünk befogadni. A jó szentencia néha ellentmondásra sarkall, néha sürgető hiányt kelt az olvasóban: miért is nincs jobban kifejtve. Ezek az ösztönösen kiáltott szellemi reakciók a szentenciáknak talán a leghasznosabb eszmei hatásai: mint ahogy az elektromos impulzus összerándítja az izmokat, úgy pendíti meg a gondolkodást, a morális ösztönt az emberben. Ami igencsak ránk fér, valljuk meg. A gondolkodás fárasztó is, riasztó is, mi pedig kényelmes természetűek vagyunk.
A szentenciaírás képessége – de nevezhetjük gondolkodásmódnak, világlátásnak is – kevesek kiváltsága, de Dóczi Székely Gáboré feltétlenül. Mert mi kell hozzá? Az írást tekintve a sűrítés és érzékletes ábrázolás készsége; a német nyelvben bizonyára ezért fakad egy szótőről a költő és a sűrű szó. Ami pedig a világlátást, a gondolkodásmódot illeti, nehezebb megkülönböztetni a valódi, magvas igazságot a frappáns, de csalóka, vagy épp hamis szellemességtől. Megkeseredett, a világtól és az emberektől elforduló, vagy épp élvhajhász, tobzódó, amorális emberek is remek maximákat tudnak papírra vetni. Amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, de amelyeknél a lelkiismeret rögtön megsúgja, hogy jó-jó, de mégsem ez a végső, az igazi igazság az adott témában. Tehát a végső igazság látása is szükséges képesség. Ez lehet a vízválasztó igaz és hamis között, amennyiben persze nem állunk bele abba a vitába, hogy létezik-e abszolút igazság.
A cinikus bon mot-k keserves emberi tapasztalatok összegzései, míg az igazi szentenciát az a hit és bizalom teremti meg, amely az élet értelmét és támaszát adja. Dóczi Székely Gábor szentenciái ilyen igazságok. Sokszor fájó, kemény igazságok hitről, nemzetről, emberi kapcsolatokról, irodalmi vagy politikai közéletről. Íme, néhány:
„Legkészebb válaszunk kellene legyen a manipulálatlan irgalom.”
• „Bármennyire fájó, mifelénk nem közös, hanem önös ihlet a nemzet.”
• „A demokrácia lappangó autokráciák halmaza.”
• „Két ember közötti kapcsolat, akár a félig hízott jég. A korcsolyázó kommunikáció bármikor beszakíthatja.”
• „A haszon-hajsza bolygónyi rák: áttétekből csinál rabigát.”
Fenti idézetek azt is rögtön elárulják, hogy Dóczi Székely Gábor erős alkotói kvalitásokkal rendelkező költő is, nemcsak mélyen látó gondolkodó. És bár azt írja egyik szentenciájában, hogy „ma már se a nagy, se a kicsi művek megírására nincs társadalmi igény”, ezzel máris vitatkozhatunk, éppen az ő új könyvére tekintve.
Tömegigény talán valóban nincs – de éppen neki, hívő katolikusként jól kell tudnia, mi minden történik az elvetett maggal. Van olyan is, ami jó földbe hull. És van még jó föld, tehát vetni kell. Hiszen ő is vet, magvas gondolatokat, mert tudja, hogy lesz olyan, amely kicsírázik, vagy vigaszt nyújt. Érdemes forgatni a kötetet, mert minden napra, alkalomra találhatunk benne egy kis gyémántszilánkot, vagy akár sorsfordító kijelentést.
Azért aki figyeli Dóczi Székely Gábor írói-költői pályájának alakulását, észrevehet némi fokozódó rezignációt művei hangvételében. Valami olyan körültekintést, amely már egy ráncokkal mélyülő szemből, idősödő arcból nézi a világot, és amely távolabb lát, mint a legtüzesebb zseni-tekintet metsző pillantása.
Ezért nemcsak a most megszületett szentenciák igazságaival érthetünk egyet a könyv lapjait forgatva, de hősünkkel, az íróval is rokonszenvet érezhetünk, azonosulni tudunk.
Dóczi Székely Gábor új kötete tehát mindent megad, amit egy könyv adhat: szellemi kapcsolatot egy gondolkodó emberrel, inspirációt és mély érzéseket. Azt a fényűzést, amely a mi, már a normalitást is megkérdőjelező korunkban csak nyomokban található meg. Ezért szerencsések, akik olvashatják a Szentenciák második kötetét.

2021. május 17-én Vasvári Erika

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf