Nyírő Józseffel erről-arról. XIV. rész

    Willer József parlamenti képviselő és Nyírő József az Udvarhely megyei választásról

         Soha ilyen lelkesedéssel nem tömörültek még a székelyek a Magyar Párt zászlója alatt – Kilencven százalékos abszolút többséget kapott voltaképpen a Magyar Párt

     

    Székelyudvarhely, [1933.] december 21.

    Udvarhely megyében a felháborodásnak önkéntelen kitörései fogadták a választási eredmény publikálását. Mindenki el volt készülve ugyan az előzmények után arra, hogy a kormány, illetve annak helyi exponensei a legnagyobb fokú cinizmussal fogják kezelni a választók akaratmegnyilvánulását, azonban arra még a legpesszimisztikusabb számítások sem utaltak, hogy a választási eredményt olyan mértékben fogják elferdíteni, amilyenre például szolgálhat ugyan egy régi liberális választás, amelynek felelevenítését azonban senki sem tételezte fel. Különösen azért nagy a megdöbbenés, mert az impériumváltozás óta talán még egyetlen esetben sem mozdultak meg ilyen nagy arányokban a magyar tömegek Udvarhely megyében.

    Már a propaganda-mozgalmak kezdetén is páratlan lelkesedés nyilvánul meg a székelység részéről, és ezt a lelkesedést csak fokozta a durva csendőrterror, amely megfélemlítési kísérleteivel éppen az ellenkező célt érte el.

    Tudósítónk az eredmény közzététele után beszélt Willer József dr.-ral a parlamenti csoport főtitkárával, aki szintén Udvarhely megyei képviselőjelölt volt, mint a magyar lista második helyezettje. Willer lakonikus, de erőteljes nyilatkozatában a következőket mondotta.

    -  Hétszer vettem részt az impériumváltozás óta választáson, de még ilyen lelkesedést, a tömegeknek ilyen öntudatos magatartását sohasem tapasztaltam. A szíveknek ez az összedobbanása annál értékesebb, mert mi a néphez nem a hordó tetejéről beszéltünk, nem ámítottuk a székelyeket üres ígéretekkel, hanem objektíven felvilágosítottuk a Magyar Párt célkitűzéseiről s arról a munkáról, amelyet a múltban folytatott.

    -  Ha azok, akik a választásokat vezették, a törvények interpretálásával és az előírások betartásával épp úgy meg vannak elégedve, mint én népünk magatartásával, akkor a boldog érzésben találkozhatunk. Mi egész idő alatt azt hangoztattuk, hogy nem az a fontos, hány magyar szavazatot kapunk ki az urnából, hanem mennyit dobunk bele.

    Eljön az idő, amikor mások is eljutnak ennek a tételnek helyes felismeréséhez.

    Nyírő József, a kiváló magyar író a Keleti Újság munkatársa, aki a választási mozgalmak idején éjt-napot összetéve járta a vármegyét, és gyújtó hatású szónoklataival valósággal magával ragadta hallgatóságát, a következőket jelentette ki hozzá intézett kérdésünkre:

    -  A nevetséges eredmény nemcsak bennünket, jelölteket, hanem a választókat sem kedvetlenítette el. Annak nyugodt öntudatával hallgattuk meg a választási eredmény kihirdetését, hogy valamennyien megtettük kötelességünket. És örömmel tölthet el bennünket az is, hogy ez a választás eloszlatta és kiegyenlítette a régi ellentéteket, és azok a választók, akiket a nemzeti-parasztpárti csábítások félrevezettek, és akiket a székely őshumor „karikásoknak” nevezte el, valamennyien visszatértek a Magyar Párt táborába.

    A szavazatokat eltüntethették, de népünk helyreállított egységének nagy elégtételét senki sem vehette el. Ha a választók akaratának szabad folyást engednek, minden túlzás nélkül állíthatom: kilencven százalékos abszolút többsége lett volna a Magyar Pártnak Udvarhely megyében.

Keleti Újság (Kolozsvár), 1933. december 22.
(XVI. évf. 294. szám) 3. oldal

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf