Mindszenty József: A világ sója

     Kedves Hallgatóim!

Rothadó világban, rothadó korban nagyon időszerű a mai Evangélium. A só a gyógy- és óvszer a rothadás ellenében. Egyenesen megdöbbent, megreszkettet minket az, hogy a Hegyi- beszédben, annak a parancsa és képesítése szerint mi hívők vagyunk a világnak a sója. Mi vagyunk az Istennek az eszközei.

   A mi gondos háziasszonyaink nagyon ismerik a sónak a szerepét. Amikor például disznóölés van és nagyobb élelmiszerkészlet áll a házhoz, mindegyikük tudja, hogy amire kerül majd ez az élelmiszer tömkeleg, ott tisztaságnak kell lenni, s amikor ráteszik az élelmiszert, a tetejére jó előre beszerzett sómennyiség kerül. Aki a főzőasszonyokból ezt a kettőt nem ismerné, az jobb, ha leteszi a főzőkanalat a kezéből.

   Mi vagyunk hívők, akiket a szent keresztségben sóval jelképesen érintettek, hogy – ahogy az élelmiszernek nem szabad elpusztulnia –, nekünk az óvó- és gyógyszerrel sem szabad rothadásnak indulnunk. Hiszen mi mondottuk azt, hogy hiszünk Jézus Krisztusban. Mi hiszünk a magunk örökkévalóságában is. Mi fogadást tettünk, illetve a mi keresztanyánk, bennünk bízva ígérte meg: ellen mondunk a sátánnak, minden cselekedetének és minden csábításának. Ennek a hívő léleknek az a rendeltetése, hogy legyen a világ sója nemcsak a családban, a családon túl az ismerősök, a barátok körében és minden ember számára.

   Ha a só megromlik, értéktelenné válik, sőt teherré lesz, ízt nem tud adni, hát, ami ellen védőszer volt, kidobják a rothadásba és ott van annak a helye.

   De nemcsak só vagyunk mi, hívő lelkek, hanem az Úr mondotta: „Ti vagytok a világossága!” Amit önmagáról mondott, azt az ő híveiről, az ő követőiről is mondta: Velem együtt ti vagytok a világ világossága. Roppant nagy szerep. Ha az öt világrész minden kitüntetését megkapnánk, ez együttvéve nem jelent annyit, mint az, hogy mi vagyunk a világ sója és a világ világossága. Az Úr Jézus nagyon megérteti velünk a világosság szerepét, hiszen ő mondotta, hogy nem azért van a világosság, hogy véka alá kerüljön, hanem bizony azért, hogy gyertyatartóra és a lámpafény tartójára kerüljön és fénynyalábbal mutassa az utat azoknak, akik a házban, a családban vannak.

   Ezért a szerepért Jézus azt mondja: Dicsérjük a Mennyei Atyát! Mert hiszen ilyen szerep Őtőle van, az Ő kegyelméből. A kegyelmi állhatatosság az, ami megőrzi ezt a szerepünket. Ha ma este pihenőre térünk, jó, ha ezt a szerepünket is megvizsgáljuk az esti lelkiismeretvizsgálat idején: Mennyire voltunk mi Krisztus kezében a világ sója és mennyire voltunk a világ világossága és mennyire szakítottuk el magunkat a világnak a sötétségétől? Boldogok azok, akiknek a kérdésére igenlő válasz érkezik. Akik voltak, vannak és maradnak a világ sója és a világ világosság. Amen.

Bécs, Pázmáneum

                                                                                                                                                                                               1975. február 9.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf