Árpás Károly: Élettapasztalatom

Az 1988-1989-es tanévben a korabeli szabályoknak megfelelve szeptembertől májusig a 2/A osztályfőnökeként meglátogattam a szülőket.

Megismerkedtem az USA Kalifornia államában élő Szabó Szilárddal, ugyanis a felesége Szegedre költözött, és itt nevelte a csecsemőket. Ő viszont San Francisco peremén Oaklandban élt.

    Mivel Judit gyermeke a kéttannyelvű Deák Ferenc Gimnázium angolos osztályába járt, ezért felkért minket, hogy vigyünk diákokat hozzá.

    Az igazgató helyettesünk tárgyalt az amerikai nagykövettel (aki itt volt 1988-ban az iskola alapításakor), és kaptunk utazási engedélyt is.

1989. augusztus 29-én mentünk repülővel, Londonban és New Yorkban szálltunk át más gépekre, hogy eljuthassunk San Franciscóba. Osztályfőnökként elkísért két angol tagozatos kolléganőm: Engi Katalin és Jakucs Mária.

A kaliforniai magyarok Szabó Szilárd kérésének megfelelve részben magukhoz fogadták az elvitt diákjaimat. Ám nem csupán náluk laktak, hanem a helyiek megszervezték, hogy 1989. szeptember elsejétől a helyi állami, és önálló középiskolába járhassanak. Mi három tanár időnként meglátogattuk a befogadó iskolákat, hogy megismerkedjünk az amerikai oktatással.

Érdekes módon nem csupán angol nyelvű tanítások voltak, hanem szerveztek a magyar kisebbségeknek sajátos közösségi eseményeket! Részben voltak cserkészeti szervezmények, meg vidéki látogatások!

Ráadásul eljutottunk Los Angelesbe is, ott meg volt vasárnap magyar katolikus esemény! Nem csak diákok voltak ott, hanem a szülőkön kívül felnőttek is. Az ott lévők többsége 1944-1949 között jutott el USÁ-ba, a töredék meg disszidens volt 1956 után.

Részben elmondták, hogy a gyermekeik többségét el szokták nyaranként juttatni Debrecenbe és Pécsre, ugyanis a helyi egyetemek szerveztek nyaranként magyar kulturális eseményt. Azaz nem csak tanították őket nyelvészetre, hanem énekeltették őket, meg rendeztek közösségi eseményeket is.

Ugyanakkor a vendéglátóink elmondták, hogy kísérteteztek helyi rádió-adás kialakításával, csak az kissé bonyolult volt. Meg ők is létrehoztak egy magyar nyelvű könyvkiadót, és ráadásul megjelentették a KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA újságjukat! Ebben közölték is 1989.09.29-én a Fagynak Jötte előtt című versemet.

Ugyanakkor azt is elmondták, hogy követve Mark Twain regényének hagyományát: vasárnaponként a szentmise után szoktak tartani magyar órákat. Megmutatták nekem, magyar-történelem szakos tanárnak a magyar irodalmi és a történelmi tankönyvüket. Követve Kölcsey Ferenc tanácsát, óriási jelentőséget tulajdonítottak a múltnak! És kerülték a politikai viszonyokat – a tananyag gyakorlatilag a második világháború kezdetéig tartott csak. Nem foglalkoztak a világháborús vereséggel, meg a szocializmussal. Ugyanakkor nagy jelentőséget tulajdonítottak a magyar kultúra megismertetésének.

    És példás értékű magyar nyelvű szöveg volt a tankönyv!

    Voltunk még Disneylandban is. Meg esetenként elmentünk a vidámparkokba, meg a Csendes- óceánhoz is.

    Ám október másodikán New Yorkba repültünk, és onnan haza Budapestre. Óriási szerencsénk volt, hogy kimaradtunk a helyi erős földrengéses katasztrófákból.

Mellesleg azért is voltunk bátrak, mert ha nem utaztunk volna, akkor szeptemberben mezőgazdasági munkában kellett volna ismét részt venni, mint tavaly. Ám a diákok nagyon elégedetten vették a megismerkedést az angol nyelvű középiskolával. Miután érettségiztek, utána közülük többen elmentek Angliába, Írországba vagy USÁ-ba (meg volt, aki Indiába és Dél-Afrikába).

Én ezt azért is tekintettem elfogadhatónak, mert vitték magukkal a magyar kultúra és történelem tudását. Hiszen sikeresen tanultak és érettségiztek! Az idegen országokban élő magyar kisebbség sikeresen fogadhatta a próbált diákokat!

    Úgy vélem, hogy óriási jelentősége volt a magyar kisebbség léte erősítésének ez a kétféle látogatás!

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf