Nádasdy Tamás – feleségének, Kanizsai Orsolyának

A levél írója II. Lajos király titkára. Az 1526. évi speyeri országgyűlésen ő képviselte az uralkodót, s amíg újabb 4000 katona állításáról tárgyalt, bekövetkezett a mohácsi katasztrófa. Felesége Kanizsai László országbíró leánya. Házasságukat – amellyel a férj hatalmas birtokhoz jutott – 1535-ben kötötték.

1544. május 11.

           Szerelmes Orsikám,
ez mai napon írtam neked innét, eszembe juta neked is levelet, kiből nagy örömöm lén, hogy értem az te egészségedet. Ahol az haragról írsz, ne adja isten, hogy én tereád haragudjam, mert mihelyt az lenne, onnan tudnám, hogy mindketten megbolondultunk, kitől oltalmazzon az úr Isten. Én is mind urammal egyetembe egészségbe vagyok. Akarom, hogy Zsuzsánna asszony ott talált, talán jobban végezhetek ott vele, hogynem mint otthon talált volna. Mindazonáltal gyakran írj, ha azt akarod, hogy meg ne bolondulunk, ha sokáig ott lész, több pozsárt (halat) küldök. Lúdfiakat is küldtem volt.

Isten tartson békével.

 

Datum Süly 11. may. 1544.

                                      Az te Nádazsdyd

 

Ez levél adassék az én szerelmes Orsikámnak.

szozattv


szozat a tiszta hang
 SZAKC_Hirlevel_2022_08_31meghivo2Gyóni kötetképsissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf