Cságoly Péterfia Béla: Lakodalmas dalok a Kárpát-hazában IV. rész

Sorozatunk ebben a részében a lakodalmak legfontosabb mozzanatát az esküvőt megelőző szokások dalait mutatjuk be.
Az ajándékvivés szokása a jobbágykorszak maradványa, amikor a földesúr lakodalma alkalmával kötelező volt ajándékot adni, a beszolgáltatás részének tekintették. Az egy egész telek után járó földesúri ajándékot először az urbárium szabályozta egységesen: 2 csirkében, 2 kappanban, 12 tojásban, 1 icce vajban s minden 30 telek után egy borjúban. Az ajándék kisebb élelmiszerekből – főleg baromfi, tojás, vaj – álló csoportja konyhai ajándék, konyhai élés, élés néven is ismeretes. Ez természetszerűleg hagyományként megmaradt.
Ajándékvivés. A meghívottak különböző ajándékokat (leginkább ételfélét) visznek – főleg a leányok – sok helyen énekszóval (28. sz.kotta) – végig a falun a lakodalmas házhoz.

Jól meggondold rózsám 28
Paptánc. Amíg az új pár a két násznagy tanúskodása mellett beiratkozik, addig a násznép a templom előtti téren vagy a paplak udvarán táncol. A bukovinai székelyeknél esküvő után a menyasszony tiszteletére három táncot húznak. Néha körtánc, leginkább azonban csárdás. Korábban az Alföldön is ismerték, az utóbbi évtizedekben azonban gyakorlata vagy emléke másként és inkább az északi területeken maradt fenn, például Felsőtárkányban a paptánc a farsangosok tánca a templomkertben, a farsangi ünnepi istentisztelet után.

Áldd meg Isten azt a papot 31

 

Esküvői menetek. A nászmenetek harangszóra vagy a hírvivő értesítésére rendszerint egyszerre indulnak mindkét háztól, ünnepélyes, az alkalomnak megfelelő szövegű dalok éneklése mellett
Ilyenkor a menyasszonyt ünnepélyes átkísérték szülei házából a vőlegényhez, akinél általában tovább is laktak. A vőlegény tisztségviselői a nászmenet kíséretében érkezik a menyasszony házához, ahol zárt kapu fogadja, s erőszak, alkudozás, igazoltatás után engedik be. Szokásos ilyenkor a versben való kikérés. A vőlegény megköszöni a menyasszony felnevelését. A menyasszonyvitel gyakran kapcsolatos a hozomány átvitele is A menyasszonyt lehetőleg hosszú útvonalon szállítják, hogy minél többen láthassák, a feltűnést a zenekíséret és a menet vidám hangoskodása fokozza, akár szekéren, akár gyalogosan történik a menyasszonyvitel. Útközben – főleg ha a menyasszony más faluba megy férjhez – szokás a menetet feltartóztatni, az utat elzárni az úton keresztül kifeszített (szalma)kötéllel, s az itt őrködő legények csak váltság ellenében engedik tovább.

Áldjon meg az Isten 19A vörös fojóka 20

21 további versszakok

 A paszulya szára 22

 

 

 

 

Most gondold meg rózsám 261

Most gondold meg rózsám 261

 

 

 

 

 

Most gondold meg babám 272

 

 

 

 

 

 

 

–folytatjuk –

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf