Bella István vonzáskörében, nem csak Emlékéve kapcsán, 75 éve született. V. /befejező rész/

Naplóemlékezés

   /részletek/

1996.szeptember 5.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Mosolya vendégszeretetében.

1996. szeptember 26.

Írószövetségben. Pintér Tamással [szellemi atyaiságával] Bella Istvánnál. Deák Mór és Gutai Magda is társaságunkban járt. A cigarettafüstök  ködös iniciáléiban szavak hámozott héja repült. Láthatatlan szellemek csatái az idő-ráncaiban. Gutai Magda nagyon kedves volt.

1996. október 22.

Bella Istvánnál. Flórival az Írószövetségben. Ha valamire azt mondják: életed elégtétele, hát ma megkaptam, ma megvolt. Flóri lányom elmondta Illyés Gyula: A ház végén ülök c. versét. Bella István, talán válaszként elmondta neki: Áni Máni szomorkodik című versét.

Ez a mai nap, igazi nagy harangütés volt.

1997. január 16.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Nagy öröm… a februári számban megjelenik a versem. A betűk, amik majd a Magyar Napló hasábjain szaladgálnak majd. Megjelenek? A lap tiszta arcát megérdemlem? 

Édesapám, téged tisztellek meg mindezzel.

1997. február 13.

Bella Istvánéknál az Írószövetségben. A holnap megjelenő számban benne leszek. Holnap megyek a számért. 

1997. február 20.

Tegnap este, Baranyi Ferenc köszöntésén- hatvan éves- az Írószövetségben. Utána beültünk egy vendéglőbe, Tamás, Bella István, én. Hazavittük Bellát, aztán Rákosszentmihály, Rákoskeresztúr…

1997. február 27.

Bella Úrnál, István bátyámnál vagy egyszerűen csak barátomnál bent az Írószövetségben, ahol beíratott a könyvtárba. 

Április 1.;ápr.17;máj.8.;--Bella Istvánnál, az Írószövetségben.

1997. május 20.

Az Írószövetségben Bella Istvánhoz készülve, aztán Oláh Jánosnál és Majorosi Sanyinál…. beszélgettünk.

1997. május 29.

Bella István elrakta verseimet.

1997. június 24.

Bella István megígérté, hogy ősz körül meg lesz a verseskötetem.

1997.július 8.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Két órát beszélgettünk. Család-versek-múlt…stb. Ez így szép, hogy csak ennyit írok: Bella Istvánnal beszélgettem. Aztán ott maradt világhajadon fejjel….

1997. július 31.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Utána lakásukon, Andival. Szerződéshez tanúskodtunk. Még a papír okmány felöltöztetése előtt, zongorázott. Bachtól, Chopintől. Könyvespolcai rogyásig könyvekkel.

1997. augusztus 21.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Ma adtam le neki verseskötetem anyagát.

1997. szeptember 11.

Írószövetségben Bella Istvánnál.

1998. január 13.

Bella Istvánnál. Figyelmeztetett még egyszer így ne tűnjek el több hónapra!

1998. január 27.

Bella Istvánnal, kötetem ügyeit rendeztük.

1998. február 3.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Magáztuk a Teremtést, beszélgettünk. Szepes Erikával bemutatkozás.

1998. április 6.

Bella Istvánnal beszéltem telefonon. Mondta, hogy hívjam fel Szakolczay Lajost, a Kortárs versrovat szerkesztőjét, mert egy hete leadott verseim nagyon tetszettek neki és közölni akar belőlük. Beszéltem vele, személyes felkeresésre invitált kibővített anyagomat kérve. Szavai: „üde színfolt”; „határozott tehetség”---még bennem járnak.

1998. április 15.

Szakolczay Lajosnál a Kortársban. 3 órát voltam bent. Volt olyan vers, amire azt mondta, hogy dobjam el. Hatot megtartott. Majd meglátjuk a többit.

1998. május 14.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Két órát beszélgettünk versszakokról, szavakról…

1998. június 11.

Bella Istvánnál. A Kereszt vígasza című kötetbe dedikáltam neki [kérte]. Hitelbe leadott verseimről beszélt.

1998. július 2.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Beszélgettünk verseim sorsáról. Bemutatott Tornai Józsefnek, aki nagyon kedves volt velem.

1998.július.28.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Jó közhangulatban, az étteremben. Hazavittem.

1998. szeptember 21.

Bella István lakásán. Verseskötetemet adtam oda neki. Mondta: még nem lát sok esélyt a kiadásra, mert előtte híressé kell válni. Sürgetőleg mondta, hogy a lapokban kell megjelenni. Azért beadjuk a pályázatra.

1998. november 11.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Verseim tetszettek neki-kirajzolta véleményét róluk. Mondta: megmutatja majd lépésről-lépésre egy Mickiewicz fordításban 320-sort hányszor javított át. Azért mondta, hogy egy-egy sorért hányszor kell megküzdeni. 3 sorom kilógott egy versből. Mennyi munkát kell ezért a 3 sorért elvégezni. 

Gergely Ágnes bemutatkozott-bemutatkoztam. Kedves volt.

Deák László örömét fejezte ki, hogy megismert.

1998. november 14.

AZ ÍRÓSZÖVETSÉG KÖZGYŰLÉSÉN- Tamás [Pintér] vitt el.

Pomogáts Béla elnökletével folyt a közgyűlés.

Kezet ráztam Tóth Bálinttal, Ágh Istvánnal, Alföldy Jenővel, Lázár Ervinnel, Sebeők Jánossal, Baranyi Ferenccel, Keresztes Ágnessel. Bella Istvánnal is találkoztam. 

1998. december 14.

Tamás telefonált. Beszélt Döbrentei Kornéllal, aki mondta, hogy be vagyok már törve a Hitel januári számába,  s olvasta Kortásbeli verseimet, amik tetszettek neki…de a Hitelben levőek is olyan jók-nyilatkozta.

1998.december 16.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban. Turczi Istvánnal beszéltem. Mondta, hogy verseimet leközli, nagyon tetszettek neki a munkáim. Utána az Írószövetségben, a karácsonyi est legvégén. Bella Istvántól kaptam egy könyvet [Ábel a sivatagban], zongorázott, könnyezett egy Tandori versen, szóval: EMBER. Andi kísért utamon mindvégig.

1998. december 17.

Írószövetségben-Bella Istvánnál. Tegnap óta tegeződünk. Karácsonyt, Újévet köszöntöttünk egymásnak. Gyermekeimnek dedikált könyvet küldött. Én verset vittem neki. Köszönöm!

1999.január 6.

Bratka László hívott este. Készüljek, február első csütörtökén Bella István bemutat az Írószövetségben. 15 percem lesz. Kell majd magamról beszélnem, verseimet kell felolvasnom. Vigyek verseket, hogy a márciusi Magyar Naplóban benne legyek. Mi történik velem?

1999. január 9

Turczi István hívott telefonon, hogy küldjek még verseket, hogy bemutat majd, s hogy személyesen találkozzunk. Köszönöm!

1999. február 4.

Barna T.Attila, Rácz Gábor,én az Írószövetségben bemutatkozó esten. Bella István mutatott be minket. Utána kérdezgetett…

1999. március 18.

Rátkai klubban. Utassy József esten. Lázár Ervinnel, Döbrentei Kornéllal (fiaim írjatok! mondta nekem), Deák Mórral, Kiss Benedekkel találkoztam ott. Bella István vitt végig. Rácz Gabival beszéltem.

1999. április 15.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Beszélgettünk ma élő költőinkről.

1999. május 20.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Mickiewicz fordításáról beszélt sokat. Most jelent meg az egyik Dalai Láma verseskötete, mondta hogy vegyem meg, mert lát hasonlóságot köztünk. Rácz Gabival és Lackfi Jánossal futottam össze. Nyár végére rádiófelvételt ígért. Gondoskodik rólam, köszönöm!

1999. június 18.

Bella István lakásán. Három ajánlást írt, beszélgettünk. 

1999. július 8.

Bella Istvánnál az Írószövetségben, Andival. Mint három telepes, asztalfoglalás után. A szünet is szünetet kért.

1999. szeptember 13.

Bella Istvánt hívtam ma. Utazik Krakkóba, mi Spanyolországba. Jó utat kívántunk egymásnak.

1999. november 11.

Bella Istvánnál az Írószövetségben. Bensőséges beszélgetés. István megmutatta Egybegyűjtött verseinek levonatát. Kiteregette elém körülményeit. Hazavittem.

1999. december 9.

Az Írószövetségben. Tóth Bálint 70 éves évfordulójának ünneplése. István dicsérte, most vitt verseimet.

1999. december 15.

Költők Karácsonyán az Írószövetségben. Nagy Gáspár, Czigány György, Deák Mór, Alföldy Jenő, Kiss Benedek a sorokban. Rácz Gabival találkoztunk. Andival mentem. Barna T. Attilával beszélgettünk pár percet. Gabit és engem is kihívott István a pulpitusra szavalni. Nagy Gáspár jött oda hozzám gratulálni.

Itt zárom most a Naplóm-Bella Istvánnal kapcsolatos részleteit…ami még folytatódik éveken át. A mai napig is folyamatosan írom a naplómat.

*

Köszönöm Cságoly Péterfia Bélának, a Szózat főszerkesztőjének, hogy a Bella István emlékév kapcsán lehetőséget adott, hogy folyamatosan jelenjenek meg e nagy- óriás költőről mind személyes, mind költészetét, életét méltató írásaim. Különös ajándék volt ez számomra, így visszanézve, felidézve, újra átélve azt ami elmondhatatlan. Azt hiszem, hogy csak a versek számítanak! A versek, amiknek István olyan hiteles nyelvprofesszora volt, hogy mindig nagy örömmel mentem hozzá tanulni, ellesni, meglesni azokat a titkokat, amiket nevetve, de szuggesztíven kiadott magából. Könyvei…sorakoznak a könyvespolcaimon, de nincs idejük porosodni, sokszor leveszem őket, TUDSZ-E MÉG VILÁGUL kötete kifordítva áll velünk szemben mindig. Mikor olvasom, mintha 17 évesen olvasnám, semmi nem változott, legfeljebb az, hogy megtanultunk BELLÁUL……

Köszönöm!

Szentjánosi Csaba
2016. novemberében

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf