Bányai Tamás †

banyaitamas

Bányai Tamás (Budapest, 1948†† - 2017.) író.
Mint a legtöbb nem bukott diák, én is nyolc évig jártam általános iskolába. Ezt követően szakmunkás vizsgát tettem, majd a Fazekas Mihály gimnáziumban érettségiztem. Egyetemre nem vettek fel, bár nem voltam sosem kövér, állítólag helyszűke miatt. 1972-ben jöttem el Magyarországról (a korabeli kifejezéssel élve: disszidáltam), azóta az Egyesült Államokban élek. Tanult szakmám betűöntő, sok minden mással együtt ez is kiment a divatból. Voltam ofszet gépmester, segédmunkás, benzinkutas, pincér, újságíró, étterem és nyomda tulajdonos, valamint kényelmes fotelból álmodozó kalandor.

És az irodalom?

1978 és 1982 között a clevelandi Amerika Magyar Népszava/Szabadság szerkesztője voltam. 2005-ben  - ha szabad így mondani - tértem vissza az irodalomhoz. A Kaláka címú internetes irodalmi folyóiratban jelent meg egy novellám, s azóta számtalan újabb ugyanott.
2006-ban Vilma kisasszony látogatása című írásom első dijat nyert a nagyváradi Ady Endre társaság és a Várad c. folyóirat irodalmi riport pályázatán. Ezzel egyidőben jelent meg első - Fortuna tenyerén című - novelláskötetem az Alterra kiadó gondozásában.
2008-ban Senki című novellám harmadik helyezést ért el a Szlovákiában megjelenő Szőröskő folyóirat sci-fi novellapályázatán. Ugyanabban az évben a gödöllői Klubszínház második legjobbnak értékelte Eltennélek láb alól című színdarabomat.
Úgyszintén 2008-ban Mire minden jóra fordul című regényemmel elnyertem a Barankovics Alapítvány regénypályázatának első díját. A regény a Magyar Napló kiadásában jelent meg.
2009-ben a Budapest XIII. kerület meghirdette novellapályázaton Kassák Lajos díjjal jutalmaztak a zsüri által legjobbnak ítélt Úri negyed című elbeszélésemért.
2008 óta tagja vagyok a Magyar Írószövetségnek. Novelláim - többek között - a Várad, Irodalmi Jelen, Szőröskő, Magyar Napló, Opus, Hitel, Búvópatak című irodalmi folyóiratokban jelentek meg.

Forrás: http://thomba.dprotect.hu/index.php/rolam

 

szozattv


szozat a tiszta hang
 meghivo2Gyóni kötetképSZAKC_Hirlevel_2022_06_09sissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf