M. Karácsonyi Bea: Áthallás

– egyperces –


Csak fekszem a szalmában. Az istálló frissen takarítva, és üresen, Rita asszony a piacon, a kutya sem törődik velem. Fellini jár az eszemben, és a művészetek. Valamit tudott az a pasi, ami megfog a filmjeiben, talán a hangulatuk vesz meg. A képek és formák, mint a vízbe oldott festék, a szavak kavargása, amelyek öblös visszhangot vernek a fejemben. Azonban lehet az éhség tehet a filozofikus gondolatokról, folyton ízekről ábrándozom, amelyek soha nem érhetnek el hozzám. Vagy arról, hogy végre felkelek ebből a félig álmos, félig éber létből, mert mintha burokban lennék egy anyaméhben. A számnak folyton savanyú lőre íze van, borostás vagyok, és mosdatlan. Festékillat leng körbe, gyötör a szomjúság, és tudom, hogy az éjjel kiütöttem magam. Aztán egy lánnyal henteregtem itt a szalmában, a gatyám azóta is mellettem van, gombóccá gyűrve. Már régóta fel szeretnék öltözni, de nem megy. Valami láthatatlan erő tart vissza, ami nem hagy mozdulni.

A frottírköntösös, karcsú nő belépett a hálószobába. Kamillás hajsamponjának illata belengte a teret. Első dolga volt a távirányítót kézbe venni, és Filmmúzeum csatornára kapcsolni a televíziót. Majd elővette a pink körömlakkját, az ágya szélére huppant, felemelte rá az egyik talpát, és akkurátusan elkezdte kifesteni a lábkörmeit. Már a kislábujjánál tartott, amikor megérezte az ismerős bizsergést a gerincén.
Mintha valaki egészen közelről bámulná.
A válla felett az ágy fölé függesztett festményre bámult, az Egy férfi bűnös éjjel után − címűre, amit a lakással együtt örökölt. A képet élethű, lendületes vonalak jellemezték, és erős színek. Olajfestmény vászonra festve, barokkos, aranyozott kerettel.
− Vonzó vagy, de ne bámulj! Nekem szükségem van egy pohár borra, neked pedig vissza kellene venned a gatyádat!
Majd gúnyosan felvihogott, és a festményen lévő félmeztelen férfira grimaszolt mielőtt kivonult a konyhába.
A festménnyel szemben lévő televízióban éppen egy olasz filmet kezdték vetíteni, már harmadszorra abban a hónapban. Fellini napokat tartottak.

szozattv


szozat a tiszta hang
  pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára vargaelőadás SZAKC_Hirlevel_2022_08_31meghivo2Gyóni kötetképsissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf