Baráth Zoltán: Ostrom

1.
Kint
Iszonyú a hőség. Bár a Kormányzói Palota előtt őrséget álló katonák nem ettől izzadnak. Ehhez hozzászoktak már kisgyerekkoruk óta. Ami őket jelenleg izzasztja. és izgatja, azok a Palota kapuján kívülről behallatszó furcsa morgásszerű hangok. És annak a látványa, ahogy a nehéz vaslemezekkel megerősített kapu egyre inkább hajlik befelé a nekitámaszkodó súlytól, melyet a kint lévő tömeg ráhelyez. Halálos rettegés izzasztja arcuk. Fogalmuk sincs, mi az ott kint, de nem is nagyon akarnak vele szembesülni.
2.
Bent

A Palota épületén belül kellemes hűvös volt eddig. Ám, miután fél órája megszűnt az áramszolgáltatás, a klíma berendezések lekapcsoltak, és a széles, nagy ablakokon beáramló napfény egyre inkább növeli a termek és folyosók hőmérsékletét. Az épületben harminckét ember tartózkodik. Maga a miniszterelnök, a családja; felesége, fia, lánya, az amerikai nagykövet, és családja, valamint a kubai minisztertanács hivatalos tagjai és a Kormányzói Palota személyzete. Takarítók, inasok, stb. Tudják, hogy súlyos a probléma, de nem akarnak tudomást venni róla ők sem. José Pilada miniszterelnök kedélyesen cseverészik, mű-mosolyokat oszt, igyekszik oldani a feszült hangulatot. Most épp azt tanácsolja, hogy menjenek fel az emeletre, ahol a Nagy Terasz bőven elég helyet nyújt mindenkinek, plusz a levegő is könnyebben mozog talán. Így kitódul a nép, és valóban, a tenger felől enyhítően hűs szellő lejt végig a teraszon. Libériás inasok a híres kubai koktélokkal telt poharakat hordják körbe. A vendégek kisebb–nagyobb csoportokba tömörülve beszélgetnek. Néhány hangfalból latin zene hallatszik, de épp csak annyira, hogy ne zavarjon senkit. Az amerikai nagykövet, William Vance-Ford, épp Pilada miniszterelnököt kérdezi a kialakult helyzetről.
- Mi a véleménye, miniszterelnök úr? Meddig tart ez az áldatlan állapot és mi okozta a felkelést?
- Nincs mi miatt aggódni! Népünk vére az éghajlatnak köszönhetően elég heves! Elég pár elégedetlenkedő, és máris kitör valami hasonló. Általában félévente előfordul. A Minisztertanács kézben tartja a dolgokat. Hadseregünk rövidesen visszaszorítja a Felkelők seregét. Most inkább azt árulja el, Kedves Vance-Ford, mikor tanít meg arra a maguk híres kártyajátékára? Mi is a neve? Póker? Van esetleg önnél egy pakli? Akár most is hozzákezdhetnénk, amíg tart ez az ön által „áldatlan állapotnak” nevezett helyzet!
- Persze! Külön önnek hoztam ezt a paklit! Ahogy a múltkor megbeszéltük, szívesen megtanítom!
- Jöjjön! Üljünk le oda! Úgy látom, ott van egy szabad asztal! – mondja Pilada, és odasétálva le is ülnek. Vance-Ford előveszi a paklit, melyet fedetlen keblű, csinos amerikai lányok díszítenek, megkeveri és osztani kezd. Aztán belefog a szabályok elmagyarázásába.
3.
Kint
Három olajzöld katonai helikopter hasítja a havannai eget az öböl fölött a part felé tartva. Guantanamo-ról szálltak fel. Feladatuk ellenőrizni a kubai miniszterelnök által elhangzott bejelentés igazságtartalmát. Amit odafentről meg pillantanak, az a legkisebb mértékben sem egyezik meg azzal, ami José Pilada sajtótájékoztatóján elhangzott. Rémülettől egyre inkább elkerekedett szemmel bámulják az utakon, utcákon, a házak közötti sikátorokban, és a Kormányzói Palota körül zajló eseményeket. A helyzet sokkal veszélyesebb, mint az hallható volt. Nekik ennyi elég is. Keresztet vetnek, megfordulnak, és amilyen gyorsan csak tudnak, visszahúznak a támaszpontra. Ahogy leszállnak, a Raj-kötelék parancsnok rohanó léptekkel közeledik a parancsnoki épület felé. Sürgős telefonhívást kell intéznie a Fehér Házba. Addig nem nyugszik, míg egyenesen az Egyesült Államok elnökét a telefonhoz nem hívják. Akkor beszámol a látottakról, és Az USA elnökének sötét bőre hamuszürke színt ölt pillanatok alatt.
4.
Bent

- Mi történt? – kérdezi a biztonságiak főnöke a meg lehetősen ijedt arcú takarítóra nézve.
- A szívéhez kapott és összeesett! Nem tudtam semmit sem tenni! Esküszöm! Sajnálom! Azonnal odaugrottam, és ellenőriztem a pulzusát, de már halott volt!
- Rendben! Semmi baj! Nyugodjon meg! Senki sem hibáztatja! – mondja a fekete egyenruhás nő, majd beleszól a cb-rádiójába.
- Orvost kérek azonnal a B-2-es folyosóra! Az egyik takarító szívinfarktust kapott! Nem! Meghalt.
De nem halt meg. Illetve nem egészen. A fekete egyenruhás nő, aki a test mellett térdelt, hirtelen éles fájdalmat érez az alkarjában. A halott felült, és megharapta. A nő előkapja a pisztolyát, fejbe lövi a nem egészen halott halottat, mely ezután lehanyatlik, és egészen halottá válik. Aztán lelövi az egyetlen szemtanút is, majd sietve távozik a helyszínről, mielőtt az orvos megérkezne! Így kezdődik odabent a Kormányzói Palotában. Gyorsan elharapózik a fertőzés.
5.
Kint
A Palota nagy kovácsoltvas kapuja csikordul egy utolsó hatalmasat, és bedől. A kint lévő, nem teljesen halott tömeg pedig átgázolva rajta, az őrökre veti magát. Szerencsétlenek lőnek, ahogy csak tudnak, de esélyük sincs. Azok meg csak törnek előre, bezúdulva az épületbe.
6.
A teraszon
A mit sem sejtő vendégsereg kezd kiengedni, és jól érezni magát, amikor beüt a krach. Egy rémült, fájdalommal teli sikoly hasítja szét ezt a hangulatot egy szempillantás alatt, melyre mindenki a teraszra vezető nagy szárnyas üvegajtó felé kapja a fejét, és attól, amit ott látnak, meghűl bennük a vér. Egy véres ruhában sikoltozó inas esik át éppen az üvegajtó bal szárnyán. Őt dülöngélő léptekkel, a rémálmokból előlépett torz emberi figurák követik. Ekkor tör ki a pánik. Sikoltva rohangásznak a nagy teraszon, de nincs hová menekülni! Asztalok dőlnek, székek borulnak, újabb fájdalmas-rémült sikolyok harsannak, ahogy a vendégseregre rátámadnak nem egészen halott társaik. José Pilada miniszterelnök is felpattan Vance-Ford nagykövettel együtt. Alaposan elkésnek. Véres keringő zajlik, ahogy a még élők, megpróbálva távol tartani maguktól támadóik kaffogó állkapcsát, ide-oda tántorognak. Jó néhányan az egyetlen kivezető út, a terasz széle felé futnak, és ugranak, hogy odalent szétcsapódott fejjel végezzék. Nem mindenki ilyen szerencsés. Van, aki bokros részre zuhan, és törött tagokkal várhatja a fájdalmas halált, mely a kertben bóklászó többi rém által biztosítva van számukra.
Órák hosszának tűnő negyedóra alatt véget ér az egész. A terasz teli imbolygó, vagy fekvő testekkel. A sikoltások örökre elhallgatnak. Csendes, szomorúan fájdalmas nyögések, és morgások hallatszanak csak. Na és a hangszórókból aláfestésként a Buena Vista Social Club Hasta La Siempre című dala. A póznára kifeszített nemzeti színű zászló ernyedten csapkod a feltámadó szélben.
Élő ember már nem látja azt a három, a kubai eget áthasító Levegő-Föld rakétát, melyek oldalán a „Tisztító Tűz” név szerepel felfestve…

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf