Levél az olvasóhoz - 2014. 5. hó

A méhkas, azt mondják, kicsiben
 képe az emberi államnak.
Én azonban azt látom, hogy a
méhek állama tökéletesebb.
Náluk a herék az alsórendűek.

 

/Gárdonyi Géza: Földre néző szem/

 


     Május 1-ét, indokolatlanul, a több mint száz éve tartó kommunista kisajátítási kísérletek miatt, egyféle rossz szájíz és fanyalgás kíséri keresztény-polgári körökben. Ezért e napot XII. Pius pápa még 1955-ben nyilvánította, – részben elődei XIII. Leó pápa és a »Rerum novarum,« valamint XI. Piusz pápa és a »Quadragesimo anno« (1) hatására –  »Munkás Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese, hitvalló, a munkások patrónusa« ünnepévé. A rendszerváltáskor hazánkban úgy látszott, hogy negyvenöt év marxista-leninista diktatúra után a szorgos polgári-paraszti erény diadalmaskodik, azonban az elmúlt huszonöt év legjavában megláttuk, hogy ez csalfa álom, a nemzetközi pénzhatalom gyorsan visszalökdösné Magyarországot hű kiszolgálóik, az egykori kommunistákból immár neoliberálisokká lett privatizátorok karmai közé.
     A magyar társadalom egy jelentős hányada, elsősorban a tőke által irányított sajtó hatására, a karrier szót nem köti össze a felelős fizikai vagy szellemi munkával, egyre többen a könnyű élet, a mások kizsákmányolásával, kifosztásával megszerzett pénz rabjává válnak. A ma Magyarországán hiába segítik törvények sátoros ünnepeinket, ha ugyanakkor a korrupt szakszervezetek asszisztálásával nem küzd ezek betartatására vaskézzel a kormányzat. A munkáltatók jelentős része kijátssza az idevonatkozó rendeleteket, intézkedéseket alkalmazottaik kárára. Pedig »nem robotra teremtette az Isten a világot, és nem gépnek az embert;« írta kiváló katolikus írónk Fekete István.(2) »Mert igaz ugyan, hogy munka nélkül nincs pihenés, de pihenés nélkül sincs munka. «Gyermekeink is igénylik a törődést, menjünk ki ilyenkor velük minél többet a szabadba.  Május az egyik legszebb tavaszi hónapunk, megjöttek az utolsó vándormadaraink, madárdaltól hangos a természet. Május első vasárnapján ünnepeljük Anyák Napját, május a mezőgazdasági munkák, mindennapi kenyerünk megtermelésének fontos hónapja. Májusban »csupa békés zsongás az erdő; Jó lenne itt maradni. Megvárni az estét, amikor gyermekszavú kis harangok csilingelnek a bokrok alján, hol pettyes hátú katicabogarak a toronyőrök; Aztán megvárni még a holdat, mely nem hideg ilyenkor, és meglesni az öreg titkokat, amelyeket idehoz, de el is visz magával az örök menyasszony, a hűtlenül is hűséges, magát mátkacsókra kínáló, gerleszavú - május. «  (3)

 

*

 

Mint hűséges Olvasóink tapasztalhatták áprilisi tematikus számunk technikai problémák okán, csak sokára, messze a szokott 4-ei dátum után tudott megjelenni, és épp ezért igencsak rövidre sikeredett a májusi anyagunk is az elejétől a végéig. Hogy továbbra is a szokott minőségben, díjmentesen olvashassák a Szózat havilapot, kérem, hogy adójuk 1%-át ajánlják fel technikai bővítésre alapítványunk javára.

 

Cságoly Péterfia Béla
főszerkesztő

 


1. http://www.szozat.org/showpage66.htm
2. Gyeplő nélkül, Szent István Társulat, Budapest.
3. Fekete István: Tarka rét, Móra Kiadó, Budapest.

szozattv


szozat a tiszta hang
 SZAKC_Hirlevel_2022_06_09sissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf