Környei Elek: Isten hegedűje

Jegyzetek Európa válságos napjaiban

1940. május 15. [Részlet a könyvből, Pozsony]

Este a Zergehegyről a hegyoldalba épített úton jövet előttem feküdt a város. A levegő tele volt orgonaillattal, az égen szelíd fényű csillagok ragyogtak. Májusi este borult a tájra. Máskor talán egy ilyen szép tavaszi este hangulata fogott volna meg; ezen az estén élményszerűen hatott rám a város esti képe, ezer meg ezer apró fénypontjával, távoli lámpáival, a házakban, lakásokban felvillanó villanyfényeivel. Arra kellett gondolnom: e várostól nyugatra, a Duna jobb partjától, Ligetfaltól kezdve úgyszólván fél Európában, a kontinensen túl, Albionban is és egész Izland szigetéig most mindenütt egyiptomi sötétség borul e tavaszi este a városokra, falvakra. És minél inkább kellett erre gondolnom, éreztem: az esti fényben előttem fekvő város képét most tudatosan magamba zárom. Isten kegyét kell észrevennünk benne, hogy ma még van város az öreg Európában, ahol este kigyulladnak az utcákon, a tereken az ívlámpák, mikor az égen fényleni kezdenek a csillagok. Olyan ez a háborús fergeteg, mely rázúdult az emberiségre, mintha titokzatos, vad erők rabja lenne minden ember; s most, hogy az esti fényben tündöklő várost látva arra sok városra kellett gondolnom, amelyre ezekben a tavaszi estéken a börtön sötétsége borul – az elmúlt világháborúba nagyon sokat szenvedett magyar költő: Gyóni Géza e pár sorával vigasztalva magam szerettem volna vigasztalni az egész emberiséget:

Isten szemei, csak ti nyíljatok!
Isten szemei, fényes csillagok,
Rabságos éjben, bús térdeplésben
Lássatok szegény esdeklő rabot.

A város ott hivalkodott előttem esti fényben; szinte úgy tekintettem rá, olyan hitetlenül, mint egykor ama Tamás Jézus átlyukasztott kezére.  

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf