Kalász István: Szókereső pesti tűzfalra

Járni arra nap mint nap.
Házak állnak aztán bontanak.
Most ott a tűzfal. Megállni nézni.
Bontott ház nyoma a falon
ott a konyha asztal kés öreg nő
az ágyban üres hűtőszekrény
lenyomata.
A tűzfallal szemben keresni erre szót.
És

aznap este az íróasztalnál úgy lenni
hogy ehhez nincs mit hozzátenni
elvenni betűnként sincs mit
a volt házról az asztalra kirakni.
Így marad az utolsó írói
instancia
hogy volt egy ház a
tűzfalon ott az eleven nyoma és
ez a nem talált szó legszebb jele.

Ambrus Lajos: Nagy almáskönyv

     Ambrus könyv kicsiHarminc éve kopogtam be dr. Timor Béla tanszékvezetőhöz a Kertészeti Egyetemen. Jámbor érdeklődésemre, hogy a tudomány és az oktatás miért nem foglalkozik elmélyültebben a régi magyar gyümölccsel és gazdag kultúrájával, és miért nem lehet ma hozzáférni a régi változatokhoz, hosszas párbeszéd alakult ki köztünk.

szozattovabbacikkhez

 

Valentyik Ferenc: Gyóni Géza testamentuma

SZOZAT KÖNYVEK Valentyik Ferenc Gyóni Géza borító

 

 

 

 

 

 

Az első világháború centenáriumi éveiről Európa minden országában megemlékeztek. Felemelőek azok a példák, amikor a köztünk élő kortárs művészek más nemzetbeli, elfeledett pályatársakat fedeztek fel és saját nyelvükre adaptálták, megzenésítették alkotásaikat.

szozattovabbacikkhez

 

 

Szíki Károly: Szajna-parti összeomlás képe

Szentgyörgyi László

 

 

 

 

 

- Király Béla legújabb könyvéről –

 A szerző is vallja, a tapasztalat és időrabló elmélkedés is igazolja: aki markában tartja a múltat, az befolyásolja a jövőt, aki markában tartja a jelent, azé a múlt értelmezése. (Orwell eredetiben: Aki, uralja a múltat (...), az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is.)

szozattovabbacikkhez

Czipott György: Virtustánciskola

Vitustánciskola borítóVoltak – – –

 

 

 

 

 

 tanítók emlékezetére

ha nincs másod,
csak harag,
szánts
földedért emberül,
szánts úgy is,
ha nem kerül
szép barázdamélybe
mag...

szozattovabbacikkhez

 

Arcod a gyermekek újra összerakják - Fucskó Miklós kötetéről

Édenkerthelyiség B1a kortárs verset olvasó ember
megátalkodott csudabogár
lesz hamarosan (F.M.)
(Hurrá! Akkor én most az vagyok? Sz. K.)

 

Fucskó Miklós (Penészlek, 1961–). Újságíró, lap- és könyvszerkesztő. 1982-ben Debrecenben
alkotóstúdiót hozott létre Csomópont néven, majd művészeti szerkesztője volt az Egyetemi Élet című lapnak. 1991-ben végzett a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián. Alapító
szerkesztője és versrovatvezetője volt a szentendrei Folyam című folyóiratnak. 2007-től alapító-főszerkesztője volt a Budakalászi Hírmondónak, amelyet 2012-ig szerkesztett.

szozattovabbacikkhez

Hegedüs Imre János: Kőszirt – jégzajlásban

Rutinos olvasó nem veti rá magát rögtön a könyv első lapjára. Először fülszövegben böngész, tartalomjegyzéket kukucskál, s ha van elő- és utószó, szívesen szembesül a szakíró véleményével, ami, ha színvonalas, ráállítja egy hullámhosszra, s ezáltal, még a könyv elolvasása előtt sűrítve, tételekben jutnak el a – valaha jámbornak nevezett – olvasóhoz a szerző üzenetei. Kenéz Ferenc verseskönyve* az utószó szerint: világítótorony és csapda. Szélfútta mező és kaszaverem.

  

szozattovabbacikkhez

Kiss Judit: Feketemunka, a kibeszéletlen magyar történet: Lövétei Lázár László költő „riportversei” az erdélyiek munkaerő-vándorlásáról

Feketemunka – ez a címe Lövétei Lázár László legújabb, tavaly napvilágot látott verseskötetének, amely az 1990-ben Erdélyből Magyarországra indult hatalmas munkaerő-vándorlásnak állít emléket. A szerző a Krónikának elmondta, azért választotta ezt a témát, mert úgy érezte, még mindig nincs kibeszélve – főleg a vers nyelvén – rendesen ez a közös, erdélyi és anyaországi magyar történet.

Feketemunka, a kibeszéletlen magyar történet: Lövétei Lázár László költő  „riportversei” az erdélyiek munkaerő-vándorlásáról

– A Feketemunka című, legújabb verseskötetedért megkaptad az ősszel a kolozsvári Helikon folyóirat Kemény Zsigmond Irodalmi Díját, a legfrissebb díjad pedig a múlt vasárnap bejelentett magyarországi elismerés, a Baumgarten-emlékdíj. Miként értékeled az utóbbi elismerést?

szozattovabbacikkhez

Czipott György: Égtájoló

Gyöngyhalászok

szozattovabbacikkhez

 

Vitéz Bajcsy-Zsilinszky Endre: Nemzeti radikalizmus

Gyöngyhalászok

szozattovabbacikkhez

 

szozattv

.
szozat a tiszta hang 
szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf