Szép Ernő: Mátyás király tréfái 9

A cigányok a légy meg Mátyás

Hát ezt hallottátok-e gyerekek?
Egyszer a régi sátoros cigányok nagyon eléheztek, mer4t olyan időbe voltak, hogy nem találtak az úton se vadkörtét, se epret a fáján, se a földeken káposztát meg dinnyét, amit elcsóreszolhattak volna. Hát amint nagy szomorúan nézelődnek ott az ország útján, megláttak az árok fenekén, a lapu közt, egy szép nagy ezüst tálat. Na lett jókedve a cigányságnak, el lehet gondolni. Mingyár odavitték az ezüsttálat a kondáshoz, aki nem messzi a gyepen hajtotta a disznóit. A kondás adott nékik az ezüst tálért egy kövér kocát. Rögtön megölték a kocát a cigányok, nekiláttak a sütésnek-főzésnek. Mikor készen lettek, egy cigányasszonynak eszébe jutott, hogy se sójuk, se paprikájuk. Ki megyen be a faluba sőt, paprikát koldulni? Hát osztán kisült, hogy egyik se akar elmenni magába, attól fél, hogy addig a többi megeszi a részit. Megegyeztek, hogy mind együttesen szaladnak be a faluba.
De amint meg akarnak indulni, észreveszik ám, hogy két katona jön az országúton. Hű, ezek megeszik a pecsenyét, ha meglátják! Mit csináljanak, törtek egy csomó zöld ágat, betakarták a húst, azzal útnak eredtek. Jönnek a katonák, az egyiket igen csípte a légy, mert nagy melegség volt, sok volt a légy, azt mondja a másiknak:
- Komám – azt mondja –, várjál, hadd veszek fel innen egy zöld ágat, könnyebben hajtom ezt a cudar legyet.
Hát így megtalálták a sok szép disznópecsenyét, leültek hozzá, mind megette az a két nagybélű katona. Mikor osztán bezabáltak, megint ráhányták a zöld ágakat a csontokra. Jönnek a cigányok nagy vígan visszfelé, leszedik a zöld ágat a húsról, hát csupa csontot találnak ott, a csonton meg egy nagy falka légy legelész. Hogy a devla verje meg, ni, megették a legyek a pecsenyét!
Mit tegyenek a szegény cigányok, szaladnak vissza a faluba, egyik jobban óbégatott, mint a másik, úgy mentek el a bíró házához.
- Mi a bajotok, fekete népség?
Előállott a vajda:
- Azs a bajunk, hogy megették azs idevaló legyek a mi ételünket. Tegyen nekünk igazságot, bíró uram!
Hát a bíró igazságot tett:
- Agyoncsaphatjátok – azt mondja – ahány legyet a faluban láttok!
- Itt is egy ni! – ezzel a vajda felkapta a fokosát, odahúzott a bírónak a kopasz fejére, agyoncsapta a legyet is, meg a bírót is.
Megfogták az emberek a vajdát, rögtön fel akarták akasztani. De a vajda azt követelte, hogy menjenek Mátyás király elébe, mert éppen a szomszéd határba táborozott Mátyás király. Jól van, elvitték a vajdát, meg mind a cigányságot Mátyás király elébe.
Mátyás király meghallgatta a panaszt, kimondta az igazságot:
- El kell ereszteni a vajdát, nem tett egyebet, mint megfogadta a bíró szavát. Bíró uram meg máskor jobban nézze körül a fejét, mikor ítéletet teszen.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf