Örülj magyar, hogy románul beszélhetsz!

320189 315065 kolozsvarA román politikai elit nem tudja, de még inkább: nem akarja érteni, mit jelent a 21. században Európában élni.
Eugen Tomac, a Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke a minap bírálta saját kormányát a közigazgatási törvény módosítása miatt, és ennek okán bírt olyat nyilatkozni, hogy: „Ezzel a politikai trükkel a Dăncilă-kormány gyakorlatilag megpróbálja az ország második hivatalos nyelvévé tenni a magyart, ami elfogadhatatlan. Ezt mi az ország eladásának tekintjük. (...) Franciaországban, ahol több száz nemzeti kisebbség él, sosem fogják azt látni, hogy az emberek ilyen jogokat követeljenek maguknak, amelyeknek egyébként semmi közük nincs az európai törvényekhez.

szozattovabbacikkhez

Az úzvölgyi botrány: félreértések és hősökkel szembeni közömbösség

169566 temetAz úzvölgyi haditemető a… politikai feszültségek kimeríthetetlen forrása. Úgy tűnik, a dormánfalvi polgármesteri hivatal által a temetőben felhúzott kereszt formája okozza a legújabb gondot. Az RMDSZ vezetője azt állítja, hogy ez legionárius szimbolisztikát hordoz és ezért a Romániai Holokausztot Kutató Nemzeti Intézethez fordult. De vajon legionárius jelkép a szóban forgó község (Dormánfalva a neve ellenére város – a szerk.) polgármestere által a földbe állított kereszt? A haditemető szigorúan magyar megemlékezési hely, vagy ott román katonák földi maradványai is megtalálhatók? És végső soron mi ez a vergődés egy haditemetőért, ahol olyan hősök csontjai nyugodnak, akiknek nemzetisége némileg a Birodalom etnikai struktúrát tükrözi?

szozattovabbacikkhez

A honmentő hadsereg fővezére

HTMSzáz esztendővel ezelőtt, 1919. július 12-én Szegeden vette át nagybányai Horthy Miklós altengernagy a Nemzeti Hadsereg fővezérségét, függetlenítette magát az ellenkormánytól, hogy az idegen csapatok által megszállt, a bolsevizmus eszméjével megfertőzött Magyarországot visszaszerezze nemzetének.
A francia – elsősorban gyarmati – csapatok által ellenőrzött Szegeden az Aradról menekült gróf nagykárolyi Károlyi Gyula-féle ellenforradalmi kormány 1919 májusában látott hozzá nemzeti érzelmű haderő szervezéséhez a Bécsől érkezett jákfai Gömbös Gyula vezérkari százados, tótprónai és blatnicai Prónay Pál huszár százados és Zadravecz István ferences rendi szerzetes segedelmével. A szegedi vöröskatonákat hamar lefegyverezték, s birtokba vették a Mars téri kaszárnyát. Az alakulóban lévő új haderő bázisát a szegedi II. honvédkerületi parancsnokság, valamint a báró komlóskeresztesi Fejérváry Géza gyalogsági tábornok nevét viselő, papagájzöld hajtókás-sárga gombos szegedi 46. közös és a szegedi 5. honvéd gyalogezred állománya jelentette.

szozattovabbacikkhez

Szent László, a Kerekasztal lovagja

sztlaszlokeraszA Lászlóból Lancelot: Magyar király a Kerekasztal lovagjai között? (László to Lancelot: Hungarian Kings, Arthurian Knights) címmel került megrendezésre a Magyar Hagiográfiai Társaság őszi programsorozatának első eseménye. Az ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtárban angol nyelven megtartott előadást Sághy Marianne bevezetőjét követően Stephen L. Pow kanadai középkorász, a Közép-európai Egyetem több nyelven – így részben magyarul is – beszélő doktorjelöltje tartotta. Bár az előadó elsődleges kutatási területe Mongólia történetéhez kapcsolódik, tudományos érdeklődése az utóbbi másfél évben a középkori magyar történelemre is kiterjedt. Előadásában Sir Lancelot a lovagi irodalomban[1] megjelenő karakterének eredetére, mitológiai előzményeire kereste a választ, ugyanis a Artúr-mondakörből és az azt feldolgozó művekből 1180 előtt a lovag személye kimaradt.

szozattovabbacikkhez

„Tévképzet, hogy az emberek idióták” – Háy János morzsamagyarokról és művészi korrupcióról

Háy János 1 VSZ„Ha elmondom liberális barátaimnak, hogy a lányom néptáncol és persze én lelkesedem a népművészetért, pláne, hogy viszonylag jól citerázok, hát úgy néznek rám, mintha Szálasi szárnysegéde volnék” – mondja Háy János, hozzátéve: a konzervatívok meg csak a bejáratott toposzokat ismételgetik. Az író szerint nincs is korszerű nemzetfogalmunk, s a kekszhuszároknak nem is érdeke, hogy legyen. De kik azok a kekszhuszárok és kik a morzsamagyarok, hogy Háy legújabb kötetének, a rendhagyó irodalomtörténet Kik vagytok ti?-nek előszavában rögtön velük foglalkozik? Interjúnkból kiderül, ahogy az is, hogyan tudott kamuzni Szabó Magda, miért nem bojkottálja Háy a Petőfi Irodalmi Múzeumot vagy hogy miért muszáj eltüntetni a morált a művészetből. Meg még sok minden életről és írásról, személyes tragédiákról és a közhatalom lehetőségeiről az irodalomban – bónusz nyári olvasmányajánlóval.

szozattovabbacikkhez

Az SZDSZ reinkarnációja

04momentumMatraiDavid e1562958568785 768x431Az európai parlamenti választásokon – megítélésem szerint váratlanul – meglehetősen jól, sőt kiemelkedően jól szerepelt a Momentum Mozgalom, amely a szavazatok csaknem tíz százalékát érte el, s ezzel a 3. helyen végzett a kormánypárt és a DK után.
Őszinte leszek, én nem örültem ennek. A Momentum ténykedését sajnos nem tudom másként illetni, illetve jellemezni, mint a nemzetellenes szóval. Elég, ha az illegális migránsokkal kapcsolatos véleményükre, az olimpiaellenességükre vagy a nukleáris energia felhasználásával kapcsolatos elutasító álláspontjukra emlékeztetem a tisztelt olvasókat.

szozattovabbacikkhez

Tabuvá tette a kábítószerfogyasztást az Orbán-kormány drogstratégiája

tabuva tette a kabitoszerfogyasztast az orban kormany drogstrategiaja 1024x683Az érvényben lévő nemzeti drogstratégia szerint 2020-ra Magyarország drogmentes lesz, a területen dolgozó szakemberek viszont pont az ellenkezőjét látják: egyre könnyebben és olcsóbban lehet hozzájutni kábítószerekhez, a fiatalok között tarol a biofű, a rendőrség érdemben semmit sem tesz a szintetikus szerek terjesztése ellen. Az irreális célkitűzések miatt mégsem beszélhetnek nyíltan az olyan problémákról, mint a szegénység és a hajléktalanság, mert akkor szembemennének a hivatalos kormányzati kommunikációval. A tabusítás másik következménye, hogy a fogyasztók nem mernek résztvenni ártalomcsökkentő szolgáltatásokban, nem kapnak megfelelő tájékoztatást a drogozás veszélyeiről.

szozattovabbacikkhez

Szent VI. Pál pápa a nők pappá szentelésének lehetetlenségéről

pope paul vi 960x540 nonameSohasem volt azon a nézeten a katolikus Egyház, hogy nőket érvényesen részesíteni lehet a pap- vagy püspökszentelésben. [...]
Az Egyház hagyománya tehát ebben a dologban századokon át oly állandó volt, hogy a Tanítóhivatal sohasem tartotta szükségesnek, hogy fejtegesse ezt az elvet, hiszen azt semmi veszély nem fenyegette, avagy védelmezzen egy törvényt, amely érvényben volt, anélkül, hogy valaki kérdésessé tette volna. De valahányszor ez a hagyomány, alkalomadtán, a nyilvánosság látómezejére került, tanúságul szolgált, hogy az Egyház figyelemmel volt aziránt, hogy az Úrtól neki hagyományozott ősképhez hozzáformálódjék. [...]

szozattovabbacikkhez

Fekete autóval a pokolba

avh eskutetel 600x401Sokan felelősek abban, hogy ez megtörténhetett, nemcsak a politikai rendőrség alkalmazottai. Magyarok követtek el bűntettet magyarok ellen, pedig sokan rá sem voltak kényszerítve – mondja Cserhalmi Dániel, a Csengőfrász című regény írója. A hiteles, krimiszerűen építkező mű a Rákosi-korszak politikai rendőrségének máig feltáratlan történetét mutatja be, a hírhedt figurák mellett az ÁVH-s nyomozók hétköznapjait is.

szozattovabbacikkhez

Három kaukázusi régióban végzett gyűjtéseket Agócs Gergely népzenekutató

agocsgerAgócs Gergely rendszeresen jár gyűjteni a nogaj, kumuk és egyéb, az egykori Kazár Kaganátus területén élő türk népcsoportok falvaiba, munkája során megszámlálhatatlan és zeneileg, kultúrtörténetileg izgalmas egyezésekre talált, melyeket szakértő formában tár a hallgatóság elé.
Legutóbb 2019 június végén tért vissza egy intenzív gyűjtőútjáról, amelynek során három kaukázusi régió mintegy 15 különböző (egymástól többszáz kilométerre fekvő) helyszínén végeztek gyűjtéseket.
2019 őszén Dagesztánból, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkeznek énekes és zenész vendégek, adatközlők, akikkel a Fonó Zenekar közösen hoz létre egy – a párhuzamokat megvilágító – színpadi produkciót.

szozattovabbacikkhez

Muskátli - 2019. július

Melléklet jó gyermekeknek    2019. július    V. évfolyam    11. szám

szozattovabbacikkhez

 

Ezt mondta az utolsó úzvölgyi veterán a román temetőfoglalásról

uzvet„Hazugság, hogy egy román katona is el lenne ott temetve” – jelentette ki az azonnali.hu-nak adott videóinterjúban az utolsó úzvölgyi veterán. A 95 éves Bartha Mihály az úzvölgyi temetőnél nyilatkozott csütörtökön a magyarországi portálnak. Az idős férfi elmondta, bajtársai nyugszanak a temetőben, és korábban katonatársaival rendszeresen kijárt oda megemlékezni, a temetőt rendbetenni. Elmesélte azt is, hogyan zajlott annak idején Úzvölgyéből a visszavonulás az oroszok elől. - a Maszol.ro portálról

szozattovabbacikkhez

A művelődési minisztérium semmis dokumentummal akarja elmaszatolni az úzvölgyi törvénysértést

168300 uz„Megáll az ész!” – nagyjából így kiáltana fel a magyarellenes über-rrrománizmus leopárdja, Dan Tanasă, ha egy magyar által vezetett helyi hatóság által kiadott olyan dokumentumot látna meg, mint amilyen az alábbi. Ám feltételezésem szerint ebben az esetben nem fog felkiáltani, merta magyarfóbiás szokásokkal rendelkező román hatóságok által sorozatban elkövetett baklövéseket, visszaéléseket és törvénysértéseket muszáj elhallgatni.
Mert különben nem működne a Ceauşescu alatt már működő nacionalista transzra vágyó tömegekre gyakorolt hipnotikus hatás, Dan Tanasă munkaköri leírásának megfelelően.

szozattovabbacikkhez

Úzvölgyi temető – Párbeszédet szorgalmaz a román fél

uzvolgyromA román védelmi miniszter szerint az úzvölgyi hősi temető problémáját párbeszéddel, diplomáciai csatornákon keresztül kell kezelni, a megoldás pedig a következő hetekben születhet meg.
Gabriel Leș erről tegnap beszélt az Agerpres hírügynökségnek, miután szerdán megkezdődött a szakmai egyeztetés és a kölcsönösen elfogadható megoldás keresése a Székelyföld keleti határán található sírkert ügyében a hadisír-gondozásért felelős magyar és a román szervezetek között. „A felek azt hangsúlyozták, hogy félre kell tenni az érzelmi megközelítést, pragmatikus, nyílt párbeszédre van szükség, összhangban az európai, euroatlanti értékekkel, a Magyarország és Románia közötti stratégiai partnerséggel: ez vezethet el az esetleges ellentétek elsimításához” – mondta a tárcavezető.

szozattovabbacikkhez

Egy korszak lezárult: Ökrös Csaba emlékére

Ökrös CsabaÖkrös Csaba az égi zenekarban folytatja a zenélést olyanok mellett, mint Halmos Béla. Vagy mint egyik mestere, Kallós Zoltán.
A nagyjából ötvenéves táncházmozgalom az utóbbi években egyre gyakrabban kénytelen elbúcsúzni egy-egy meghatározó alakjától. Persze voltak korai távozók, mint a magát agyondolgozó gyűjtő-kutató, Martin György, és az adatközlők is sorban mennek el; de a táncház-mozgalom első generációját mintha most érné el a halál – elvégre lassan egy emberöltő telt el a kezdetek óta.

szozattovabbacikkhez

szozattv


szozat a tiszta hang pozsonyicsata19 Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf